MAARSCHALKERWEERD & ZOON

MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

Nieuws

 

JULI 2019

 

         Gisteren 30 juni bereikte ons het droevige bericht dat Maarschalkerweerd-kenner Paul Houdijk is overleden.

 

FEBRUARI 2018

 

         Het jaarverslag 2017 van de Stichting MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 is beschikbaar onder 'Documenten'.

 

JANUARI 2018

 

         Orgelnieuws plaatst een resencie van de vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd'.

 

DECEMBER 2017

 

         Omdat de in 2014 geformuleerde doelstellingen van de Stichting Michšel Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 allen zijn behaald (zie beleidsplan en jaarverslagen) is Stichting Michšel Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 per 31 december 2017 is ontbonden en per 15 januari 2018 opgeheven.

         Op de pagina 'Clips' zijn 3 nieuwe links toegevoegd naar zeer interessante opnames.

 

NOVEMBER 2017

 

         Op de pagina 'Clips' zijn nieuwe links naar 24 opnames geplaatst.

         De vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' is per 16 november 2017 uitverkocht; mogelijk hebben de uitvoerend organisten nog enkele exemplaren beschikbaar.

         Halverwege November zijn er nog rond de 20 vier cd-boxen beschikbaar; voor de laatste voorraadstatus, zie www.facebook.com/orgelmakerij.maarschalkerweerdenzoon (ook zichtbaar zonder Facebook toegang)

         Op 11 november 2017 plaatst het het Reformatorisch Dagblad een uitgebreide lovende recensie door Piet van de Wege van de vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd'.

         In de november editie van het vakblad 'Luister' ontvangt de vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' de maximale waardering met een score van 10! De recensie vindt u hier.

         Begin november waren er nog ruim 40 vier cd-boxen beschikbaar; voor de laatste voorraadstatus, zie www.facebook.com/orgelmakerij.maarschalkerweerdenzoon (ook zichtbaar voor personen zonder Facebook toegang)

 

OKTOBER 2017

 

         Op 24 oktober bereikte ons het bericht, dat emeritus Deken Jacob Spaans, lid van het comitť van aanbeveling van het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015, op 23 oktober is ontslapen. Wij zijn hem dankbaar, dat hij met zijn zitting in het comitť van aanbeveling, het herdenkingsjaar op belangrijke wijze heeft willen ondersteunen. Moge hij rusten in vrede en ontwaken tot een blijde opstanding. Bestuur Stichting MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

         In het vakblad 'De Orgelvriend' vinden we een uitgebreide lovende recensie door Gerco Schaap van de vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd'.

         Begin oktober waren er minder dan 100 vier cd-boxen beschikbaar; voor de laatste voorraadstatus, zie www.facebook.com/orgelmakerij.maarschalkerweerdenzoon (ook zichtbaar voor personen zonder Facebook toegang)

 

SEPTEMBER 2017

 

         Het KDOV-blad Herfst 2017 plaatst een mooie recensie door Renť Verwer van de vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd'.

 

AUGUSTUS 2017

 

         Op de pagina 'Clips' zijn zes opnames van Paul Houdijk en ťťn van Wouter van Belle geplaatst, alle gespeeld op het Maarschalkerweerd-orgel in de St. Catharinakathedraal te Utrecht.

         Op de pagina 'Orgels' zijn vier nieuwe publicaties geplaatst, aangegeven met N

 

JULI 2017

 

         Het dagblad Trouw plaatst een positieve recensie van de 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd', zie de homepage van onze website.

         Ook het Reformatorisch Dagblad vermeldt de Vier cd-box en plaatst daarbij acht geluidsfragmenten op haar website, zie de homepage van onze website.

 

JUNI 2017

 

         Onder grote belangstelling is op vrijdag 16 juni de 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' met een presentatieconcert in de St. Lambertuskerk te Rotterdam aan het publiek voorgesteld. De organisten Gerben Mourik, Gerrit Christiaan de Gier, Arjen Leistra en Eric Koevoets speelden een selectie van de orgelwerken die op deze productie zijn te horen. Het concert werd ingeleid door een demonstratie van het orgel door Eric Koevoets met commentaar door Philip van den Berg. Foto's van dit evenement zijn op onze Facebook-pagina te zien. De 4 Vier cd-box is nu beschikbaar zo lang de voorraad strekt en kan worden besteld met de instructies op onze homepagina.

         Twee van de in het tekstboekje van de 4 Vier cd-box vermelde bonustracks zijn al beschikbaar, zie de menuoptie 'Clips' op onze home pagina. De overige volgen binnenkort.

 

Mei 2017

 

         Het persbericht en de aankondiging van het presentatieconcert van de 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' op 16 juni in Rotterdam kunnen onder de menuoptie 'Pers + Documenten' worden gedownload.

         De 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' kan nu worden besteld en zal naar verwachting vanaf 16 juni leverbaar zijn; voor bestelinstructies zie de homepage van deze website.

         Onder de menuopties 'Orgels' zijn artikelen geplaatst over de Maarschalkerweerd-orgels in de O.L.V. kerk te Zwolle en de Maria van Jessekerk te Delft.

 

April 2017

 

         Onder de menuoptie 'Orgels' zijn enkele artikelen geplaatst over de Maarschalkerweerd-orgels in de St. Nicolaaskerk te Jutphaas, in de St. Jeroenskerk te Noordwijk = in de St. Martinuskerk te Groningen, in de O.L.V. Geboortekerk in Bodengraafse Meije en in de St. Martinuskerk te Hoogland. Er zullen de komende weken regelmatig artikelen worden bijgeplaatst.

         Onder de menuoptie Clips zijn 22 nieuwe Videolinks geplaatst.

 

Maart 2017

 

         De 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' kan nu gereserveerd worden via ons emailadres, zie de menu-optie 'Contact'. Ze wordt op 16 juni met een concert gepresenteerd in de St. Lambertuskerk te Rotterdam.

         Foto's van verdere opnames voor de 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' zijn op onze Facebook-pagina te zien.

 

Februari 2017

 

         Het jaarverslag 2016 van de Stichting MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 is beschikbaar onder 'Documenten'

         Op onze Facebook-pagina loopt een interessante prijsvraag rond de 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd'

 

November 2016

 

         De opnames voor de 4 Vier cd-box 'Verborgen parels van MichaŽl Maarschalkerweerd' zijn begonnen in de Augustijnenkerk te Eindhoven. Zie onze Facebook-pagina.

 

Maart 2016

 

         Het jaarverslag 2015 van de Stichting MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 is beschikbaar onder 'Documenten'

 

December 2015

 

         De teller van het aantal orgelevenementen staat op 225; ontbreekt er nog een, meld het ons!

 

November 2015

 

         'Het Orgel' besteed in haar Novembernummer uitgebreid aandacht aan het door ons georganiseerd symposium 'Michael Maarschalkerweerd, MaÓtre, Meister of gewoon Meesterlijk' middels het voorwoord, en een drietal artikel van drie symposium sprekers, Anton Vernooij, Renť Verver en Bart van Buitenen. Van de laatste is dit het eerste deel van een drieluik dat in de komede twee nummers van 'Het Orgel' zal worden vervolgd.

         Het slotevenement van het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 was een groot succes. De foto's van de master class, de lezing van Paul Houdijk en het concert kunnen hier worden bekeken.

 

Oktober 2015

 

         De aankondiging van het grootse slotevenement in Noordwijk is op 26 oktober verstuurd, zie onze homepage.

         De door Museum Elburg en het Nationaal Orgelmuseum georganiseerde opening van de twee orgeltenstoonstellingen '' en '' op 23 oktober was met ruim 50 genodigde aanwezigen, en goede reacties van bezoekers en pers een groot succes: zie ook het openingswoord van Philip van den Berg en het fotoverslag.

         Op 11 oktober wijdt Musica Religiosa een gehele uitzeinding aan het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015, in een tweegesprek met Philip van den Berg & Paul Houdijk en 10 geluidsfragmenten, zie de menuoptie 'Clips'

         De NicolaÔkerk in Utrecht met de tentoonstelling 'Maarschalkerweerd geŽxposeerd' hebben gedurende de looptijd van de tentoontelling ruimt 7.000 bezoekers gehad: 6.730 Kerken Kijken Utrecht (een toename van bijna 40% t.o.v. 2014) en ongeveer 300 kerkgangers en evenementbezoekers.

 

September 2015

 

         Het aantal orgelevenementen heeft deze maand de magische grens van 200 doorbroken!

         Het concert in de St. Lambertuskerk van Rotterdam op 25 september was een groot succes. De kerk was afgeladen vol; de reden vind je hier.

         De tentoonstelling 'Maarschalkerweerd geŽxposeerd' is na 13 september overgebracht naar het Museum Elburg, waar zij in samenwerking met het Nationaal Orgelmuseum van medio oktober tot en met 5 maart 2016 te bezichtigen zal zijn.

         Het Gregoriusblad besteedt in haar september nummer uitgebreid aandacht aan het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 via een dubbelartikel van Jos Laus en Ton van Eck.

 

Augustus 2015

 

         Het aantal evenementen in de muziektour bedraagt nu 180

         Orgelnieuws.nl plaatst een uitgebreid bericht over de tentoonstelling 'Maarschalkerweerd geŽxposeerd'.

         Er is een fraaie foto opgedoken van de orgel in de St. Cyriacuskerk te Hoonhorst met de bijzondere in 1964 verdwenen neogotische orgelkast; deze zal aan de orgeltentoonstellling worden toegevoegd.

 

Juli 2015

 

         Het Maarschalkerweerd-orgel dat tijdelijk in de Nicolaikerk te Utrecht staat opgesteld, kan door gevordere amateurs en professionale organisten worden dagelijks worden bespeeld. Hoe zich hier voor aan te melden vindt u op onze homepage of op https://www.facebook.com/events/1454507724852366/.

 

Juni 2015

 

         Op 26 juni interviewt Peter Sneep in het programma 'Aan tafel' van de Reformatorische Omroep Philip van den Berg over het herdenkingsjaar en met name het sympsium en de tentoonstelling.

         Op 19 juni is hoofdsponsor Elbertse Orgelmakers in de NicolaÔkerk te Utrecht begonnen met de plaatsing van het Maarschalkerweerd-orgel voor de tentoonstelling 'Maarschalkerweerd geŽxposeerd'; zie 'Blog' in het topmenu van deze site

         Het symposium 'Maarschalkerweerd: 'MaÓtre, Meister of gewoon meesterlijk?' heeft boven verwachting 50 deelnemers getrokken welke unaniem zeer enthousiast waren over de lezingen en orgelbespelingen. En ook het slotconcert van Bas Groenewoud in de St. Willibrordkerk liet een grote indruk achter.

         De Orgelvriend plaatst een aankondiging over de tentoonstelling 'Maarschalkerweerd geŽxposeerd' op haar website.

         Het aantal evenementen in de muziektour is opgelopen tot 175.

 

Mei 2015

 

         Mark Heerink brengt een nieuwe cd uit van de Maarschalkerweerd-orgel in de Koepelkerk te Hoorn; zie de Muziektour agenda op onze website

         Om nog beter bereikbaar te zijn heeft de Stichting 'MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015'een nieuwe emailadres: maarschalkerweerd2015@gmail.com

         Het jaarverslag 2014 van de Stichting MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 is beschikbaar onder 'Documenten'

         Het Carel Nengermanfonds besluit het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 te ondersteunen

         Ook de afgelopen weken is Muziektour kalender met verschillende evenementen uitgebreid en is het totaal 166.

 

April 2015

 

         Elbertse Orgelmakers, afkomstig uit het huis Maarschalkerweerd & Zoon en restaurateurs van vele romantische orgels, heeft zich deze maand bereid verklaart een klein Maarschalkerweerd-orgel voor de tentoonstelling 'Maarschalkerweerd geŽxposeerd' beschikbaar te stellen. Hiermee is Elbertse Orgelmakers toegevoegd aan de hoofdsponsoren van het 'MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015'.

         Ed Catijn verteld op YouTube over het orgel in de St. Hildegardiskerk te Rotterdam vlak voor het concertvan 18 april.

         Het Orgel van de HH. Petrus en Pauluskerk in Maasluis uit 1880 is na een restauratie en van een nieuwe orgelkas werd voorzien en tijdens de Paasviering op 4 april 2015 weer in gebruik genomen. Het is op 30 mei in een concert te horen en wordt op zondag 14 juni 2015 tijdens een feestelijke viering ingewijd.

         Deze maand zijn er weer verschillende concerten aan de Muziektour kalender toegevoegd en staat de teller op 145.

 

Maart 2015

 

         De boeiende lezing 'De klank van MichaŽl Maarschalkerweerd-orgels' die Paul Houdijk op zaterdag 7 maart in de Laurenskerk te Rotterdam hield kan op de pagina 'Clips' worden beluisterd. Met dank aan Marcel van den Tol voor de opname en Anton Doornhein voor de geluidsbewerking.

         Het concert in de kleine Goudse Joostkapel op 7 maart trekt 100 bezoekers.

         Blog update 1 maart: 'Het Atelier van MichaŽl Maarschalkerweerd' [Philip van den Berg] - zie home (logo linksboven), 'Blog'

 

Februari 2015

 

         Het openingsconcert van het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 in de St. Catharinakathedraal te Utrecht op 27 februari 2015 te maar liefst 250 bezoekers. Voor een verslag van het zie:

1.        foto's op Facebook (open album)

2.       bericht op de website van het Aartsbisdom

3.       videoverslag Katholiek Nederland (vanaf minuut 13.53), met eerst Wouter van Belle en daarna Paul Houdijk

 

Februari 2015

 

         Het Museum Catharijneconvent heeft een webpagina gewijd aan het Michšel Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

         De afgelopen twee maanden is een groot aantal concerten en evenementen aan de Muziektour kalender toegevoegd en bedraagt het totaal nu 132.

 

Januari 2015

 

         Blog update 21 januari 2015: Galante klanken in de Gasthuiskapel' [Philip van den Berg] - zie home (logo linksboven), 'Blog'

         Het Prins Bernhard Cultuurfonds / Henri Roovers Fonds en het Mondriaan Fonds zeggen steun toe aan het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

 

December 2014

 

         Flentrop orgelbouw sluit zich aan bij de sponsoren van het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

         Het kfHeinfonds zegt steun toe aan het MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

         Blog update 30 december 2014: Het geheim van de St. Hildegardiskerk' [Philip van den Berg] - zie home (logo linksboven), 'Blog'

         De eerste 44 concerten zijn op de Muziektour kalender geplaatst.

         Blog update 5 december 2014: 'MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 Ė informatiebijeenkomst Zwolle/Rotterdam 29 november 2014' [Philip van den Berg] - zie home (logo linksboven), 'Blog'

         Blog update 5 december 2014: MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 Ė persbijeenkomst Amsterdam 28 november 2014' [Philip van den Berg] - zie home (logo linksboven), 'Blog'

 

Culturele ANBI status: giften aftrekbaar - De Belastingdienst merkt de Stichting MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 als een Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit houdt in dat giften extra gunstig aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen van de gever. Voor meer informatie zie de ANBI pagina's op de website van de Belastingdienst. Wij hopen dat dit een extra reden is om onze activiteiten financiŽel te steunen.

 

laatste wijziging: 2019jul01

 

© Stichting MichaŽl Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015